Samernas Årefjällen

 • Renar_Stendalen2_169_KKrejci.jpg

  Åreskutan En plats som länge varit viktig renbetesmark.

 • Renar_barn_stendalen_KKrejci.jpg

  Skidåkning på renbetemark stanna, spana och visa respekt där djuren bor

 • De åtta årstiderna Skärmavbild 2014-05-18 kl. 21.30.02.jpg

  Samiska upplevelser Jaga, fiska, vandra och njut av fjällen hos De åtta årstiderna i Hosjöbotten.

 • anariset Skärmavbild 2014-05-18 kl. 21.41.52.jpg

  Jakt och fjällfiske Rödingfiske, öringfiske, ripjakt, tjäderjakt eller älgjakt på Anariset.

 • havvi i glen Skärmavbild 2014-05-18 kl. 21.51.01.jpg

  Fiska i exklusiva rödings- och öringsvatten och ät mat listad i White Guide hos Hävvi i Glen

 • Njarka_vinter_fotoKarinHellmark.jpg

  Njarka Sameläger i vinterskrud

När du är i Åredalen är du också i ett gammalt samiskt kärnområde. Här har bergen varit viktiga renbetesmarker. Som gäst i Åre är du välkommen att ta del av den samiska vardagen. 

Åre kommun är en förvaltningskommun för det samiska språket. Det är därför du möts av en skylt med kommunens namn på två språk när du kommer till Åre; svenska och sydsamiska. Den sydsamiska regionen går från Idre i söder till Tärnaby i norr. Namnet Åre är i sig ett gammalt samiskt ord.

De första skrivna källorna om samer i västra Jämtland är från mitten av 1600-talet. Som same har man försörjt sig som renskötare, nybyggare, fiskare eller till exempel skogsarbetare. Idag finns det runt 20 000 samer i hela Sverige varav ett hundratal bor i Åre.

När du är i Åre är det troligt att du kommer se renar. Kom ihåg att du vistas i renarnas betesområden och på renskötarnas arbetsplatser. Renarna går fritt men tillhör alltid någon. Om du ser en renhjord, stanna upp och sätt dig gärna ner och var tyst. Följ inte efter dem utan lämna dem i fred. Ha alltid din hund kopplad.

På turistbyrån kan du hämta en guide som berättar om samer i Åre, om renskötsel och historia. Det finns också flera sameläger och ställen dit du är välkommen att jaga, fiska, hjälpa till att sköta renarna, äta, sova, lära dig mer om den samiska vardagen eller bara ta det lugnt ett tag.

Njarka sameläger. Tre mil från Duved ligger Njarka sameläger, en fridfull plats där renar strövar fritt bland kåtorna och i den glesa skogen. I samelägret får du veta mer om den samiska vardagen, renar, kultur och traditioner. Här kan du också bo i kåtor eller stugor.

Anariset. Bland fantastiska fiskevatten, jaktmarker och orörd natur i Anarisfjällen ligger Anariset. Här bedrivs ett samiskt jakt- och fiskeföretag. Bo, fiska, vandra, jaga och njut. Företaget Anariset driver även Thomassons Gård i centrala Åre, ett av Åres äldsta hus som bebotts av fotografen och renägaren Nils Thomasson med familj. Idag är det ett ombonat och harmoniskt boende för familjer eller större grupper. 

De åtta årstidernaMitt på fjället ligger den vackra byn Hosjöbotten mellan Bydalsfjällen och södra Årefjällen. Året runt är gäster välkomna för att ta del av samisk kultur, jaga eller fiska. Här kan du bo med helpension eller självhushåll.

Hävvi i Glen. Fantastisk mat - listad i White Guide 2013 - och sameläger med renar som betar i Anarisfjällen, Lunndörrsfjällen och Oviksfjällen. Här lagas mat från grunden med riktiga råvaror. Här kan du fiska, jaga, hjälpa till att sköta renarna eller bara njuta av lugna dagar på fjället. 

Fakta

Fyra platser runt Åre du kan besöka och få en inblick i det samiska livet:

Anariset

De åtta årstiderna

Hävvi i Glen

Njarka sameläger

Hitta dit

Välj område

Stäng

Vad söker du?

Din sökning gav inga träffar. Försök igen!
Stäng