Kabinbanan - raka vägen till toppen

  • foto Ola Rockberg - Kabin-1.jpg

    Åre kabinbana Ta en tur till toppen.

  • åreskutan kabinbanan foto sara rönne.jpg (1)

    Magisk utsikt från toppen ta kabinbanan upp!

Ta en tur till toppen och upplev klassiska Åre kabinbana! 

År 1976 gick första turen med Åre kabinbana; fallhöjden på drygt 860 meter tar dig upp på Åreskutan och bergstationen som ligger på 1274 meter över havet. Väl uppe på toppen möts du av en vacker utsikt och möjligheter till att äta någonting enkelt. Du kan antingen välja att åka skidor ned eller ta kabinen tillbaka ned till byn igen. Åre kabinbana är Sveriges enda kabinbana och är unik i sitt sätt att ta dig från botten av byn till toppen på endast 7 minuter. 

Kabinbanan består av två kabiner med plats för 80 personer per kabin. De möts på mitten och fungerar som en motvikt till varandra. Bärlinorna är 43 ton tunga och kabinerna dras runt av en 15 ton tung dragvajer.

Vilka tider går kabinbanan? 

Under vintern går kabinbanan varje dag som vädret tillåter med hänsyn till vind och föregående väderlek med ev. nedisning av bärlinor och dragvajrar. Öppettider är som övriga liftar, 09.00-16.30 (sista uppfart klockan 16.00). 

Sommar som vinter kan du promenera den sista biten upp från kabinbanans bergstation till Åreskutans topp, 1420 meter över havet. Från toppen kan du vintertid åka den pistade leden ner till Huså och njuta av nästan en mils härlig skidåkning på Sveriges vackraste baksida. 

Fika i toppklass

På toppen finns en toppstuga som har öppet alla dagar som vädret tillåter att Kabinbanan går, här kan du njuta en våffla med hjortron och vidunderlig utsikt. Promenera den 1 km långa turen dit, eller tolka bakom skoter på skidor upp när snön ligger. Du kan också äta eller fika på Sveriges högst belägna restaurang BaseCamp Åreskutan, som ligger i kabinbanehuset.

Hårt väder 

På grund av Åreskutans hårda väder så är Åre kabinbana en specialkonstruktion - den enda i världen - som är dimensionerad för t.ex. total igenisning och vindar på över 70 meter per sekund. Observera att öppettiderna för kabinbanan är beroende av väder och vind. Vid dåligt väder kan turer behövas ställas in. Här hittar du aktuell information om liftarnas öppettider.

På varannan tur (kabinen på den högra sidan) får du ta med dig hund i kabinbanan. Barnvagn går bra att ta med ombord.

Boka boende i Åre: Här hittar du ett stort urval av boende i lägenhet och på hotell i Åre.

Läs mer: Åre Bergbana är en anrik 100-åring

Fakta

Webkameror på toppen

Öppettider

Här köper du liftpass

Enklast köper du ditt liftpass på Skistarshop i anslutning till kabinbanan.

Hitta dit

Välj område

Stäng

Vad söker du?

Din sökning gav inga träffar. Försök igen!
Stäng