Blanktjärnsrundan - en av Vålådalens finaste turer

  • IMG_5065 vålådalen blanktjärnarna foto sara rönne.jpg

    Östra Blanktjärn Nås genom Blanktjärnsrundan, 11 km.

  • Blanktjärn foto Ann-Sofie Forsmark.jpg

    Blanktjärnarna Exotiskt smaragdgrön vattenspegel

Den sagolikt turkosa tjärnen är omgiven av myrar, urskog och branta rullstensåsar.

Blanktjärnsrundan är ca 12 km lång och är en av Vålådalens finaste vandringsleder. Det som är så läckert med Blanktjärnsrundan är alla miljöombyten längs vägens gång. Från myrar till urskog och luftiga björkpartier till branta rullstensåsar och inte att förglömma – den otroligt turkosa tjärnen som är ledens ”mittstation”. Den smaragdgröna vattenspegeln och det kristallklara vattnet gör detta till ett exotiskt utflyktsmål.

Hela reservatet har en omväxlande terräng med skiftande berggrund och klimat som ger olika förutsättningar för växt och djurliv. Redan några kilometer längs leden möter man på sensommaren färgstarka myrar och är man där vid rätt tillfälle kanske man kan få sig en hand full av hjortron – norrlands guld. 

Går du rundan i början av juli kan du göra en liten avstickare förbi den nordligaste tjärnen. Där växer Jämtlands landskapsblomma – Brunkullan. Denna orkidé doftar vanilj och trivs på kalkrik gräsmark. Brunkullan är numera en sällsynt blomma, därefter fridlyst och får inte plockas.

Terrängen är bitvis teknisk med mycket sten. Du kan gå Blanktjärnsrundan åt båda håll; tar du högervarv börjar du med den lättare vägen och kan ta samma väg tillbaka när du kommit fram till åsen och Blanktjärnarna. Detta alternativ är att föreslå för dig som cyklar mtb. Efter Blanktjärnarna blir stigen mer knölig och stenig.

Under försäsongen kan Blanktjärnsrundan vara blöt och lerig, använd tåliga vandringskängor eller lätta terrängskor för löpning.

> Läs mer om allt som finns att göra i södra Årefjällen.

Fakta

Leden utgår från Vålådalens ledcentral

Rundan är ca 12 km lång

Vägbeskrivning till Vålådalens ledcentral

Hitta dit

Välj område

Stäng

Vad söker du?

Din sökning gav inga träffar. Försök igen!
Stäng